Retsept: Šokolaad šokolaadiga

TEGELIKULT on selle koogi nimi mensakook. Ausalt. Hakkasin seda tegema ülikoolis olles ning üks minu kursaõdedest mõtles, et see on ideaalne kook, mida süüa " during that time of the month" ning nii see endale nime saigi... sest varem sellel nime polnud. Ning nagu noored ikka on, kergelt labased ja ropud, siis mensakoogiks see ka jäi. Nii teavad seda kooki ka ilmselt kõik minu sõbrad ja tuttavad, kes on minuga tutvust teinud enne 2013. aastast... sest siis ma vist oma viimase sellise koogi ka valmistasin.

Vabandust, aga ma ei oska söögipilte paremini teha :D :D :D

Enam ma seda suurelt ja laialt pealkirjaks ei pane for obvious reasons, aga et te lihtsalt teaksite koogi ajalugu :D Ei võta ma ka mingeid autoriõigusi selle koogu eest kui omalooming, sest kooki katsetasin ikkagi reaalse retsepti järgi ning kuna see oli nii lollikindel, siis tegema seda jäingi (ja ammu läks meelest kus kohast originaal pärineb, andestust).

Olles nüüd aga vegan suunaga enda toitumises, olin juba ammu unistused sellest koogist maha matnud. See polnud mul meeleski kuniks (vist) kuu alguses sõbranna minult retsepti küsis. Ja oh ime - see oli mul peas (umbkaudselt). Ning korraga hakkasin mõtlema, et tänaseks päevaks olen ma juba vegan toodetest rohkem teadlik ja väga suure tõenäosusega saan kõik piimatooted seal sees ka asendada. Asusin uurima ja tehtud see saigi!

Olgu öeldud, et nagu ikka minu poolt kirja pandud retseptidega, on kõik mõõtühikud soovituslikud ning ei tasu pliiatsiga järge ajada, et "oi kirjutasid 200ml, aga mul läks natuke rohkem, apiii". Ma teen ikka väga suvaliselt süüa ja sama moodi lendavad asjad mul ka potti - tunde järgi!


Põhi: 

* 3/4 pakki Digestive küpsiseid
* 100ml kaerakoort
* 200g tumedat šokolaadi (KÕIK tumedad pole vegan, niiet hoia silma peal)
* 50g võid (Keiju tumesinine karp on vegan)

Ülemine osa:

* 400ml Planti creamy dessert (http://planti.fi/products/creamy-dessert/)
* 300g valget šokolaadi (sama jutt nagu tumeda šokolaadiga)
* 300g silken tofu (ise kasutasin seda: https://www.bamboovegan.com/wp-content/uploads/2016/11/404736b.jpg)

Kuidas teha?

Põhja tegemiseks sulata esmalt vesivannis tume šokolaad. Kui see sulab, purusta küpsised. See pole raketiteadus, võid teha tükid puruks kätega (et oleks suuremad tükid) või ka purustajas täitsa liivaks. Isiklikult soovitan hoida šokolaadipõhi küllaltki õhuke. Paaaaaaaalju õhem kui seda on minu pildil näha, sest ma läksin lihtsalt hoogu ja ei mäletanud väga, et see põhi peaks õhuke olema. Selle tulemusena läheb võib-olla ka vähem küpsiseid vaja kui "retseptis" kirjas :D (olgu öeldud, et mul on 28cm diameetriga koogivorm ja sellest kogusest tuli päris paks põhi).

Kui šokolaad on sulanud, lisa või ning seejärel kaerakoor (otse pakist kalla välja, ei pea vahustama ega midagi).  Sega, sega, sega. Sega kõik ühtlaseks massiks ja nüüd ideeliselt võid sinna sisse panna küpsised ja segada või mökerdada ja kallata koogivormi kus juba purustatud küpsised lamavad. Soovitan pigem potis segada... ma ise nii ei teinud. Kahetsesin. Kata vorm ühtlaselt ära ja pane külmkappi.

Eeldusel, et sa võtad kas uue poti või pesed tumeda šokolaadi poti ära, pane nüüd valge šokolaad sulama. Vahusta kausis Planti "vahukoor". Pakil on kirjas, et seda tuleb vahustada lausa 5 minutit. Johhaidii ma ütlen, aga see oli asja väärt, sest läkski täitsa kenasti vahtu. Maitselt on see tiba magusam kui lehmapiima vahukoor. Kui see on vahustatud, siis lisa sinna tofu ja sega ära (ma mikserdasin). Ideaalis võiks segu jääda ühtlane ja sile, mul jäid tofust ikka kerged täpikesed sisse, aga hiljem maitset see ei mõjutanud kuidagi. Lisa lõpuks segule ka sulanud šokolaad (sega ühtlaseks) ja kalla see koogipõhjale nüüd kõik peale. Pane vähemalt neljaks tunniks külmkappi. Ja valmis ta ongi. 

Ideaalses maailmas sobivad sellele kõige paremini peale maasikad. Samas ka mustikad ja mina hetkel kasutan kirsse. Ilma marjadeta on see liiga magus mu arust, muidugi oleneb ka palju sellest millist šokolaadi kasutasid. Mina kahjuks ei vaadanud poes esimese hooga enda šokolaadide koostisosi, sest kuidagi juba kujutasin ette, et on vegan. Tumedas oli tavalist võid kasutatud ja valges mingit piimapulbrit. Eks järgmine kord olen targem (ei, ma ei mäleta enam peast kahjuks mis šokolaadid olid).

Igatahes on kook päris magus ja kergelt hapukamad viljad sellele sobivad "nagu kirsiks tordil".... hahahahhahahaa kui naljakas (ma tegelt ei naera). Igatahes olin ma niii õnnelik, et sain peaaegu vegan versioonina maitsta enda lemmikkooki, sest korraks olin küll segaduses, et millega ometi asendada toorjuust (eriti, mida ma Elvast saaks selle asemel osta) ja vastuseks saingi, et TOFU! Halleluuja!


8 comments:

  1. Anonüümne22.11.17 14:12

    Kui sooviks seda kooki "tavalisena" teha, siis kaerakoore asemel läheks tavaline lehmakoor, aga tofu ja creamy dessert asemel tuleks kasutada milliseid toiduaineid?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kaerakoore asemel kohvikoor ja creamy dessert asemel tavaline vahukoor. Tofu asemel toorjuust.

      Kustuta
  2. Vegan valget šoksi polegi kuskil tavalistest poodidest saada. Olen ise näinud seda kas spets ökopoodides või Solarises. Maksab röögatult palju rohkem kui traditsiooniline valge šokolaad. Tumedat vegan šokolaadi on väga lihtne leida, eestimaine Bitter (56%, mitte 70%!) on täitsa vegan. Soovitan ka mitte proovida vegan juustukooki teha muust tofust kui ainult silken variandist. Ma olen proovinud ja suhteliselt õudne on.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Silken tofut ma enam millegi muu vastu ei vaheta :D Selle valge šokolaadiga oligi see häda, et mulle ullikesele jäi kuskilt kõrvu, et valge šokolaad ongi enamasti vegan ja nii ma siis haarasin selle ühe kätte ja jalutasin minema. Kodus alles vaatasin ja kae imet. Kuid jah, edaspidi kavatsen ikkagi ostan vegan valget šokolaadi, sest nii tihti ma seda kooki nüüd ka ei tee, seega vahel võib rohkem ka kulutada ;)

      Kustuta
  3. Anonüümne22.11.17 18:16

    Peaks äkki isegi proovima... Siiani on minu kõige šokolaadisem šokoladikook olnud kuulus kolme komponendi kook: muna, toorjuust ja šokolaad. Ja no jeerum küll, ma mäletan siiani KUI magus see ikka oli ning ma tegin seda aastaid tagasi. Ei julgekski praegu vist uuesti teha või kui, siis väga vähe, sest isegi maailma suurim šokolaadisõber suudaks seda vaid pisikeste portsjonitena süüa.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ega sedagi nüüd väga suurt tükki saa võtta... aga samas selle võlu see ongi, et keskmise suurusega koogist jagub parajale seltskonnale, sest palju pole vaja anda :D Ma olen nädal aega seda kooki söönud :D

      Kustuta
  4. Anonüümne22.11.17 20:38

    Mensa on rahvusvaheline üliintelligentsete inimeste klubi, millel esindus ka Eestis.
    Menss ‹mensi, menssi jne) on kõnekeeles menstruatsioon. Nii et tehniliselt peaks su koogi nimi olema mensikook. Head isu!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen ka sellest täitsa teadlik, samas mis seal enam ikka muuta :D

      Kustuta

 

Kuu loetuimad postitused